Niesporczaki z UAM polecą na kosmiczna misję! Naukowcy z Wydziału Biologii UAM przygotowują je do lotu w kosmos. W eksperymencie (akronim: YEAST TARDIGRADEGENES), który zostanie przeprowadzony na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (International Space Station – ISS) przetestowane zostaną drożdże genetycznie modyfikowane w wyniku włączenia w ich genom genu niesporczaka.
Gen ten jest odpowiedzialny za syntezę białka mitochondrialnego nazywanego AOX i wiązanego z odpornością niesporczaków na ekstremalne warunki środowiskowe. W tym przypadku zostanie zbadany wpływ AOX niesporczaka na przeżywalność drożdży w warunkach mikrograwitacji panujących na ISS. Otrzymane wyniki będą istotne dla określenia możliwości użycia tak modyfikowanych drożdży jako biofabryk na Marsie czy Księżycu, czy też w trakcie podróży kosmicznych.
Niesporczaki, jak wiadomo, cechują się bardzo dużą odpornością na skrajne warunki siedliskowe i w związku z tym zakłada się, że dzięki ich genom przynajmniej część tej odporności mogą „przejąć” komórki innych organizmów, w tym drożdży.
W skład zespołu realizującego projekt wchodzą, od strony Wydziału Biologii (UAM), prof. Hanna Kmita, dr hab. Andonis Karachitos, prof. UAM Nina Antos-Krzemińska oraz prof. UAM Łukasz Kaczmarek, od strony Wydziału Fizyki (US), prof. Ewa Szuszkiewicz oraz prof. US Franco Ferrari a od strony Wydziału Nauk Pryrodniczych (UŚ), prof. UŚ Izabela Poprawa.