Wersja kontrastowa

Prof. Jacek Wierzbicki. Truskawkowa palce lizać

Zupa truskawkowa
Zupa truskawkowa

Dzięki ,,Akademickim smakom’’ o których pisaliśmy w numerze majowym poznajemy gastronomiczne pasje wspaniałych uniwersyteckich nauczycieli, a także ich zainteresowania i hobby, niekoniecznie związane z nauką. Dziś, na naszych łamach, ich twórca, Andrzej Niczyperowicz poleca pyszne profesorskie przepisy na okres letniej kanikuły.

prof Wierzbicki

Jacek Wierzbicki  —  profesor UAM, archeolog i filatelista.
Jako student I roku trafił na badania neolitycznych cmentarzysk megalitycznych na Pomorzu i do dziś fascynuje się tym tematem. Swoją pasję zawodową realizuje też w filatelistyce, tworząc zbiór poświęcony sztuce epoki kamienia w Europie. Lubi prostą, ale smaczną kuchnię i taką znajduje podczas letnich wędrówek z żoną po słowackich Tatrach.

 

Zupa truskawkowa

Gdy nadchodzi czerwiec, miesiąc obfitości truskawek, cieszymy się z rodziną z możliwości przyrządzenia tej potrawy, idealnej na upalne dni. Choć prosta, ma wiele wariantów, ale chyba wszystkie są łatwe w przygotowaniu. Ja chciałbym przedstawić ten z nich, który robiła moja mama i którym teraz ja czaruję rodzinę, w którym zupa ma konsystencję nieco podobną do kisielu.

 

WYKONANIE:
* Do wody wrzucić goździki, cynamon (można także 2–3 kuleczki angielskiego ziela), cukier oraz sól i gotować ok. 10–15 minut, aby korzenie oddały swój aromat. W tym czasie myjemy truskawki i obieramy je z szypułek. Po zakończeniu gotowania wodę z przyprawami przecedzamy, żeby pozbyć się niepotrzebnych już teraz śmieci i dopiero teraz dodajemy truskawki.
* Gdy tylko woda się ponownie zagotuje (trzeba uważać, by na rozgotować truskawek na miazgę!) doprawiamy jeszcze ewentualnie cukrem i kwaskiem cytrynowym (na gorąco zupa musi być mocno słodko-kwaśna, by przy jedzeniu na chłodno nie była mdła), a następnie zaciągamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w ½ szklanki zimnej wody. Mieszamy dość intensywnie ale krótko, tak aby nie uszkodzić zbytnio truskawek. Jak tylko zupa się zagotuje („mrugnie”) musimy ją szybko schłodzić, więc wkładamy garnek do większego naczynia (lub zlewozmywaka) z dużą ilością zimnej wody.
* Zupę podajemy w temperaturze pokojowej lub mocniej schłodzoną, razem z ugotowanym al dente makaronem, przyozdobioną na wierzchu łyżeczką gęstej śmietany i ewentualnie listkiem świeżej mięty.

SKŁADNIKI:
* 1 kg truskawek
* 1,5 l wody
* 15 goździków
* 2 łyżeczki cynamonu w proszku
* ewentualnie 2–3 kuleczki angielskiego ziela
* 4 łyżki cukru
* 2 łyżeczki kwasku cytrynowego (można dodać sok z cytryny, ale on nada zupie inny smak)
* szczypta soli
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* makaron wstążki (tagliatelle)

Czytaj też: Akademickie smaki już dostępne

Wydarzenia Ogólnouniwersyteckie

Ten serwis używa plików "cookies" zgodnie z polityką prywatności UAM.

Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza jej akceptację.