Profesor Cezary Pietraszuk i dr Szymon Rogalski z Wydziału Chemii UAM wydatnie wsparli kolegów z Gliwic i Katowic. Dzięki pracy trzech zespołów naukowych udało się opracować nowy sposób otrzymywania związków, które znajdą zastosowanie w przemyśle spożywczym.
Opracowana przez zespół metoda została opatentowana, a dotyczy otrzymywania niskowrzących eterów i sulfidów 1-propenylowych – związków o dużym znaczeniu w chemii, syntezie organicznej, biochemii, technologii chemicznej oraz technologii polimerów. Wspomniane niskowrzące etery mogą być wykorzystywane np. w przypadku żywic światłoutwardzalnych stosowanych w druku 3D.
Jak informuje Uniwersytet Ślaski wybrane spośród owych eterów są również używane jako substraty do syntezy wyjściowego związku do otrzymywania β-karotenu – neutralizującej wolne rodniki prowitaminy witaminy A oraz likopenu – barwnika wykorzystywanego w przemyśle spożywczym.
Koniecznie przeczytaj o odkryciach diamentowego archeologa z UAM
Z kolei sulfidy 1-propenylowe są związkami stosowanymi na przykład jako: stabilizatory i dodatki przeciwutleniające do gumy czy monomery do otrzymywania polimerów o wysokim współczynniku załamania światła wykorzystywanych w technologii produkcji światłowodów. Niektóre sulfidy winylowe mogą być także składnikami mieszanin będących dodatkami smakowymi lub zapachowymi o aromacie cebuli.
Naukowcy opracowali efektywny, tani i wydajny sposób otrzymywania niskowrzących eterów i sulfidów 1-propenylowych, wykorzystując zaprojektowany odpowiednio układ katalityczny, który dzięki regeneracji nadaje się do wielokrotnego użytku. Jest również uniwersalny – może służyć wytwarzaniu wielu tego typu związków.